"Musik är en högre uppenbarelse än all visdom och filosofi." - Ludwig van Beethoven

fredag 30 mars 2012

Leda musikpass 1

Förskolan skall sträva efter att varje barn:

  • Utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler
  • Tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld
- Lpfö 98

Denna dag fick vi själva testa på att leda musikpass och vi fick även se och delta i några andra gruppers pass. Min grupp valde att arbeta med temat elefanter. Vi började passet med att visa en film (se nedan) från Djungelboken. Därefter skulle "barnen" dansa tillsammans med några elefanter till musik och när musiken stannar skulle de vara stilla på valfritt sätt, till exempel sätta sig på golvet, stå på tre ben osv. Efter det hade vi en massagesaga där de fick para ihop sig två och två och ge varandra massage samtidigt som vi "ledare" sjöng och spelade låten "en elefant balanserade" som vi gjort massagen utefter och som en i gruppen visade samtidigt som vi sjöng. Vi avslutade passet med att läsa upp en saga med musik i bakgrunden som skulle hjälpa "barnen" att associera fritt utefter sagan.

Vi fick även vara med två andra grupper varav en hade temat bondgård och en hade temat hav. Riktigt roligt att få vara med på det.

Som alltid när man gör något kommer man i efterhand på saker som man skulle kunna gjort annorlunda eller utvecklat. Det är också därför det är bra att få testa på det redan nu under utbildningen för att vi ska lära oss hur vi ska tänka för att få så få misstag som möjligt. Jag tycker dock att det är viktigt att man som pedagog vågar erkänna för barnen att man inte alltid gör allting rätt utan att det är okej att göra fel ibland. Det är så man lär sig.

Här är filmen som vi började vårat pass med att visa:


2 kommentarer:

  1. Jag håller med dig om att som pedagog är det viktigt att visa att man gör fel ibland. Angående passet skriver du om saker ni skulle gjort annorlunda och kunnat utveckla i en riktig barngrupp. Glöm inte bort allt som funkade bra och som du skulle kunna använda direkt ute i barngruppen!
    Kram Anna

    SvaraRadera